• EU-landen importeren recordhoeveelheden vloeibaar gas uit Rusland, blijkt uit cijfers van de non-gouvernementele organisatie Global Witness, schrijft de Financial Times.
  • Vooral België en Spanje zijn grootafnemers van vloeibaar aardgas. De landen staan respectievelijk op plek twee en drie na China als grootste afnemers.
  • In totaal zou er door Europese landen van januari tot juli voor zo’n 5,3 miljard euro aan lng zijn ingekocht uit Rusland.
  • Lees ook: Russische militairen krijgen steeds beter betaald: lage rang verdient €1.900 per maand in Oekraïne

Het is de bedoeling dat Europa in 2027 helemaal onafhankelijk is van Russisch gas. Maar voorlopig worden er door diverse EU-landen nog recordhoeveelheden vloeibaar aardgas uit het land geïmporteerd, blijkt uit cijfers van de non-gouvernementele organsiatie Global Witness, schrijft de Financial Times.

Zogenoemd liquified natural gas (lng) wordt na de winning op zeer lage temperaturen vloeibaar gemaakt en getransporteerd per schip. Op de plaats van bestemming kan de brandstof dan weer in gasvorm worden omgezet.

Door het grotendeels wegvallen van de levering van aardgas via pijpleidingen vanuit Rusland, is Europa veel meer afhankelijk geworden van de import van vloeibaar aardgas.

Vooral België en Spanje zijn grootafnemers van lng. Deze landen staan respectievelijk op plek twee en drie na China als grootste afnemers.

Uit data van energieconsultant Kpler blijkt dat de Europese import van Russisch vloeibaar aardgas met 1,7 procent gestegen naar iets meer dan 13 miljard kubieke meter in de eerste zeven maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt meer op 16 procent van de totale import van lng van de Europese Unie in de periode tot en met juli, aldus de FT.

Nederland importeerde in de eerste zeven maanden van dit jaar volgens de data van Global Witness ongeveer een half miljard kubieke meter Russisch vloeibaar aardgas. Dat was duidelijk minder dan de 1,8 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas die afgelopen jaar over dezelfde periode uit Rusland werd geïmporteerd.

Spanje daarentegen importeerde in de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer 4,5 miljard kubieke meter lng uit Rusland, tegen krap 3 miljard kubieke meter in dezelfde periode een jaar eerder.

Rusland kan inkomsten gebruiken om oorlog in Oekraïne te financieren

Beleidsmakers in de EU voeren intussen de druk op lidstaten op om geen gas uit Rusland meer in te kopen, maar ze geven ook aan dat een harde importstop en volledige onafhankelijkheid op dit moment weer zou kunnen leiden tot onrust in de markt.

Het risico is dat de energiecrisis weer oplaait en gasprijzen stijgen naar de piekniveaus van afgelopen jaar.

Analist bij Alex Froley van adviesbureau ICIS stelt tegenover de FT dat hij verwacht dat bedrijven Russisch gas zullen blijven inkopen zolang het niet expliciet wordt verboden. Een abrupte stop op de import zou de internationale toevoer enorm kunnen verstoren. Die realiteit weegt zwaarder dan het feit, dat de inkoop van lng uit Rusland de Russische staatskas middelen geeft om de oorlog in Oekraïne voort te zetten.

LEES OOK: Gemiddelde energierekening in juni 2023 op jaarbasis nog altijd €630 hoger dan een jaar geleden